Skip to content

Otroci in igrače

  Odrasli preživimo približno tretjino svojega življenja v službi, ob tem pa se še malo igramo, da se spočijemo in napolnimo z energijo. Za otroke, zlasti v najzgodnejšem obdobju njihovega življenja, je igra delo in je bistvenega pomena za njihov razvoj. Z igro in igračami otroci varno spoznavajo delovanje sveta in razvijajo različne spretnosti. Vendar pa je vpliv igrač lahko veliko večji. Izbira igrač lahko oblikuje otrokov pogled in osebnost. Igrače lahko vplivajo tudi na otrokove poglede na spol in na izbiro poklica v prihodnosti.

  Zakaj so izobraževalne igrače pomembne za otrokov razvoj?

  Raziskave kažejo, da je učenje skozi igro pomemben del otrokovega razvoja. Zagotavljanje zadostne količine časa za igro je velika prednost za družine, saj otrokom omogoča, da sprostijo nekaj dodatne energije in otrok lahko že v otroštvu skozi igro ugotovi, kdo je. Že v zgodnjem obdobju razvoja se otrokov um širi že samo s tem, da opazuje okolje in se vživlja vanj. Z uporabo izobraževalnih igrač se lahko otroci naučijo veliko različnih spretnosti, ki jih bodo potrebovali v življenju. Izobraževalne igrače lahko pomagajo razviti spretnosti reševanja problemov, učijo o reševanju konfliktov ter delovanju vzrokov in posledic. Prav tako otroke učijo deljenja, pomagajo jim razvijati fino in grobo motoriko ter krepijo njihovo ustvarjalnost in domišljijo.

  Otroci lahko že pri enem mesecu starosti začnejo uporabljati izobraževalne igrače. Tukaj je nekaj odličnih idej za izobraževalne igrače glede na starostno obdobje.

  1-12 mesecev

  V zgodnjem otroštvu senzorična igra pomaga spodbujati otrokova čutila. Ko otrok raste in razvija koordinacijo rok in oči, lahko družina začne uvajati igrače, ki spodbujajo več interakcije. Ko otrok postane bolj dejaven, lahko uvedete igrače za reševanje problemov. Te igrače bodo otrokom pomagale reševati konflikte in se seznaniti z vzroki in posledicami, na primer: “Če naredim to, se bo zgodilo to”. Prav tako bodo okrepili svojo samozavest, ko bodo po poskusih, napakah in navodilih ugotovili, kako igrača deluje. Za uvedbo so primerne tudi igrače, ki spodbujajo gibanje.  Nekaj primerov odličnih igrač za prvo leto življenja vašega dojenčka:

  • Igrače na dotik;
  • Glasbeni vrtiljak;
  • Igrače z lučkami in zvoki;
  • Učne podloge. 

  12-24 mesecev

  Ko bo vaš otrok dopolnil eno leto ali več, bo kmalu postal zelo mobilen. Z ustreznimi igračami boste otroka naučili ravnotežja in koordinacije ter povečali njegovo radovednost glede na novo pridobljeno gibljivost. Ko se otrok začne učiti hoditi, lahko v učenje številk vključite tudi štetje njegovih korakov, kar mu bo pomagalo bolje spoznati izraze in pomen, tudi če jih pri tej starosti še ne razume.
  Tematski igralni kompleti so odlične izobraževalne igrače, ki jih lahko uvedete med 12. in 18. mesecem starosti, saj bodo otroku pomagale razvijati sposobnosti prepoznavanja. Če imate na primer tematski igralni set, ki vključuje živali, vadite, kakšen zvok izdajo posamezne živali. To bo pripomoglo tudi k razvoju jezika, saj boste utrjevali imena barv in oblik.

  Primeri igrač, ki bodo otroku pomagale doseči nove mejnike med 1. in 2. letom starosti, so:

  • Igrače za potiskanje;
  • Igrače za vlečenje;
  • Tematske igrače;
  • Tematske knjige;
  • Kocke;
  • Dojenčki.


  2 leti in več

  Ko bodo otroci nekoliko starejši in aktivnejši, lahko uvedete tudi igrače, ki spodbujajo bolj fizično igro. Ko jim pokažete, kako uporabljati določene igrače, kot je na primer tricikel, se vedno prepričajte, da se zavedajo varnostnih vprašanj, kot je nošenje čelade, in jih vključite v postopek uporabe igrače, da bodo vedeli, da morajo imeti pri vožnji s triciklom na glavi tudi čelado.

  To je tudi odlična starost za uvajanje igrač, ki razvijajo kognitivne spretnosti. Obstaja veliko različnih igrač, s katerimi lahko otroci vadijo pisanje, risanje ali pisanje svojih imen in drobno motoriko. Z igrami in knjigami lahko otroku pomagate tudi pri razvijanju prepoznavanja imen in začetne pismenosti. Te vrste igrač bodo otroku prikazale vizualno različico tega, kar sliši, in obratno. Če na primer berete knjigo o psu in vidite sliko psa, bo otrok začel povezovati sliko psa z njegovim zvokom. Če boste z otrokom brali knjige z barvnimi slikami in nekaj besedami na vsaki strani, se bo otrok seznanil z videzom besed, ki jih sliši, na straneh.

  Primeri igrač, ki spodbujajo telesno igro in razvijajo kognitivne spretnosti, so:

  • Tricikli;
  • Košarkarski obroč (mini);
  • Seti za kegljanje;
  • Kinetični pesek; 
  • Plastelin;
  • Stojalo za risanje;
  • Igre ali knjige “Glej in povej”
  • Otroška kuhinja.

  Vključevanje igre v otrokov dan je lahko zabavno in koristno za njegovo rast. 

  Pozitivni učinki igrač na razvoj otroka
  Igrače imajo bistveno vlogo pri razvoju otrok v otroštvu. Z igro z igračami otroci razvijajo motorične in kognitivne sposobnosti, kar jim pomaga premagovati vse življenjske ovire. Igrače že od zgodnjega otroštva pomagajo pri izobraževanju otrok. Učijo se hoditi, govoriti, se družiti, pridobivati znanje, čustveno rasti ter razvijati socialno in prostorsko zavest. Zaradi velikega vpliva, ki ga imajo igrače v otroštvu, lahko vplivajo na prihodnje poklice. Vendar to ne vpliva neposredno na njihovo izbiro. Zato starši nikoli ne smejo pritiskati na svoje otroke, da se odločijo za določen poklic, temveč jih morajo prefinjeno usmerjati, spoznavati njihova zanimanja in jim zagotoviti ustrezne igrače. 

  Negativni vpliv igrač
  Pomembno je opozoriti, da lahko igrače negativno vplivajo na otrokov razvoj zaradi prikritih sporočil o družbenih vprašanjih. Med njimi sta najhujši neenakost med spoloma in rasna neenakost. Starši bi morali svojim otrokom zagotoviti igrače, ki tega ne vključujejo, in jih naučiti strpnosti. Nevtralne igrače so odličen način, da se izognete tem težavam. Če boste dečke in deklice naučili igrati se z vsemi igračami, jih boste naučili, da imajo v življenju enake možnosti.

  Dekliške igrače in igre

  So igrače in igre, ki jih industrija igrač posebej namenja deklicam. Odrasli jih lahko tradicionalno povezujejo izključno ali predvsem z dekleti, dekleta pa jih uporabljajo kot izraz identitete.

  Avstralska skupina za tržne raziskave PLAY je leta 2020 poročala, da so igrače STEM (znanost, tehnologija, inženirstvo in matematika) trendi v industriji igrač, zlasti tiste, ki so namenjene mladim deklicam. Tradicionalno so bile te igrače namenjene izključno dečkom, z eksplicitnimi in implicitnimi oznakami moškega spola. Trg dekliških igrač in iger naj bi bil bolj zahteven kot trg fantovskih igrač in iger. Glede na študijo o igračah za deklice in dečke so “dekliške” igrače bolj osredotočene na telesni videz in privlačnost. Prav tako so pogosteje spodbujale skrbstveno in negovalno igro ter otrokom pomagale pri igranju gospodinjskih spretnostih, kot sta kuhanje, in čiščenje. Če ima deklica na voljo samo super dekliške igrače, lahko močno razvije svoje vzgojne spretnosti, vendar zamuja na drugih področjih razvoja. Morda bo tudi razumela, da mora biti njen videz najpomembnejši, če bo obkrožena z igračami, ki spodbujajo to lastnost.

  V zadnjih letih je v zahodnih državah v igračah in igrah za deklice prevladovala rožnata barva. “Pinkifikacija” je pogosta strategija, ki se uporablja v trženju za ločevanje igrač po barvi. To je vidno pri blagovni znamki igrač za deklice, kot je Barbie. Tisti, ki kupujejo igrače za deklice, v trgovini zlahka opazijo oddelek z igračami za deklice, saj so v vrstah hodnikov skoraj v celoti zloženi izdelki svetlo rožnate barve. Skoraj izključna uporaba rožnate barve pri igračah za deklice je vzbudila zaskrbljenost, da že v zgodnjem otroštvu polarizira spolno identiteto v škodo deklic, saj preveč poudarja lepoto in pasivnost namesto zabave in ustvarjalnosti. Razlogi, zakaj imajo dekleta kot skupina raje rožnato barvo, niso jasni. Teorije so razdeljene med vprašanje narave in vzgoje. Eden od možnih dejavnikov je družbena pogojenost, saj so v nekaterih kulturah deklice že od rojstva obdane z rožnatimi dodatki in oblačili. Povečevanje razlik v spolni identiteti med dečki in deklicami pa je v korist prodajalcem igrač. 

  Prednosti nerazdelitve igrač
  To ne pomeni, da morate od zdaj naprej kupovati barbike za fante in avtomobile za punčke. Nikoli ne bi smelo iti za to, da bi otroke prisilili v nekaj, kar ne želijo. Nekatera dekleta imajo raje punčke, druga pa lego kocke in dirkalne avtomobile. Namesto tega se osredotočite na zagotavljanje različnih igrač in pustite otrokom, da raziskujejo in odkrivajo svoje strasti in talente.

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *